16 Maart 2021

DEWA RVS tanks voor lichter transport

Gewicht blijft zowel bij transport als bij veldwerk een heet hangijzer. Overgewicht tijdens transport kan leiden tot dure boetes, teveel gewicht in het veld heeft structuurschade tot gevolg. DEWA, die als fabrikant al vele jaren ervaring heeft in het bouwen van mengmesttanks, ontwikkelde daarom een RVS mengmesttank, die opmerkelijk lichter is dan een vergelijkbare stalen tank.

Een volle mengmesttank met een stevige trekker voor overschrijdt al snel het maximaal toegelaten gewicht op de weg. Die zelfde combinatie rijdt van de weg het veld op, en zorgt daar mogelijk voor structuurschade en bodemverdichting. De broers Jan en Frank De Walsche gingen op zoek naar een oplossing om lichtere tankers te bouwen, en vonden deze onder de vorm van RVS (RoestVrij Staal, ook gekend als Inox). Een tank in RVS is tot 40% lichter dan een vergelijkbare stalen verzinkte tank.
Daarnaast is RVS steviger, lichter, slijtvast en heeft het een hoger afwerkingsniveau dan gewoon staal.

De nieuwe RVS mengmesttanks van DEWA bestaan met een inhoud van 16 tot 29 kubieke meter en in 2- of 3-assige uitvoering. Dankzij de gewichtswinst blijft een tridem tank met 29 kubieke meter inhoud en zonder wielaandrijving binnen de wettelijke normen op gebied van gewicht. De tanks kunnen zowel als een vaste constructie op een DEWA onderstel gebouwd worden of als opbouw op een wisselchassis, in combinatie met bijvoorbeeld een silagebak.
Het chassis is voorzien van een hydraulische ophanging en de gekende DEWA starre as sturing (achterste as gestuurd bij tandemas, 1ste en 3de as gestuurd bij tridem). Dankzij deze starre as sturing kunnen de tanks ook in hondegang achter de trekker meerijden, een vaak gevraagde optie. Standaard zijn de tanks van DEWA uitgerust met een touchscreen bediening. Daarnaast kunnen de tanks voorzien worden van de meest courante opties zoals een zuigarm, volledig opendraaiend achterdeksel, wielaandrijving, een weegsysteem of een turbovuller/losser. Voor het vullen en lossen zijn alle types pompen mogelijk. De pompen worden hydraulisch aangedreven door middel van het load sensing systeem van de trekker.

De nieuwe RVS mengmesttanks hebben een Europees gelijkvormigheidsattest (COC) en kunnen dus vrij verkocht worden in alle Europese lidstaten.  De eerste RVS tanks zijn intussen in gebruik genomen door tevreden gebruikers.

  • DEWA RVS tanks voor lichter transport
  • DEWA RVS tanks voor lichter transport
  • DEWA RVS tanks voor lichter transport
  • DEWA RVS tanks voor lichter transport
  • DEWA RVS tanks voor lichter transport